Center for Security Research Колумни Анализа на Раби Седрак: Како проширувањето на ИСИС во Африка ја поткопува безбедноста на Европа

Анализа на Раби Седрак: Како проширувањето на ИСИС во Африка ја поткопува безбедноста на Европа

Раби Седрак

Очигледно е дека западните приоди за борба против тероризмот се покажаа како неефикасни, бидејќи тие се фокусираа на безбедноста и војската а не на иницијативи на мир и одржлив развој. По многу години војни на присилување, бомбардирања и специјални операции предводени од САД во Авганистан, Ирак и Сирија, САД објави повлекување на своите сили назад во САД, без никакви индикации или намери да пренесат некои од нив во Африка. Франција, која е главната западна моќ во регионот на Африка “Сахел” од 2013 година, беше разочарана од многу загуби, особено од загубата на француската јавна поддршка за воените операции на африканското копно. Претседателот Емануел Макрон ги објави плановите за повлекување на повеќе од 5.000 војници од Мали, велејќи: „Време е да го преструктуираме француското воено присуство во регионот“.

Повлекувањето на западот и зголемувањето на тероризмот

Ова западно повлекување без обезбедување на потребните сили и поддршка за опсада на оние акутни безбедносни ризици во Африка, доведе до забележителен пораст на активностите на терористичките групи поврзани и со Ал-Каеда и со ИСИС низ различни африкански региони. Не е тајна дека тактиките на соработка и конфликт на терористичките групи доведуваат до искористување на безбедносните празнини, особено во пограничните области и во областите каде што националната држава е отсутна. И, ова е да се постигне нивната посакувана цел за воспоставување на државата калифат. Беше објавено дека Абу Бакр Шекау, водачот на Боко Харам, е убиен од огранокот на ИСИС во Западна Африка предводен од Абу Мусаб ал Барнави. Ова веројатно ќе доведе до зголемување на терористичката експанзија на ИСИС, бидејќи сега тоа е „победничкиот коњ“. Можеби ИСИС може да добие голема поддршка што беше насочена кон Боко Харам. Иако Шекау се заколна на верност на водачот на ИСИС во 2015 година, екстремистичката група откри дека претерано насилните активности на Шекау отуѓувале многу луѓе во Нигерија, што довело до негово истребување од раководството на ИСИС во западна Африка. Боко Харам изврши бројни терористички напади и организиран криминал, вклучувајќи киднапирање на скоро 300 нигериски ученички во 2014 година и употреба на деца во самоубиствени бомбашки напади. Разузнавачките и безбедносните проценки сметаат дека убиството на Шекау може да принуди многу вооружени терористички групи во пет земји во Сахел, вклучително и Мавританија, Буркина Фасо, Мали, Нигер и Чад, да се израмнат идеолошки и организациски зад мандатот на ИСИС во Западна Африка.

ИСИС – Ал-Каеда Стапица

Бидејќи насилните џихадистички групи во Сахел и Западна и Централна Африка го проширија својот опсег на операции во последниве години, насилството и терористичката експанзија добиваат терен и во периферијата и во длабочините на Африка. Сепак, важна забелешка тука е трансферот на терористичка активност во земјите Бенин и Брегот на Слоновата Коска, каде водачите на Ал-Каеда го утврдуваат својот план за проширување кон земјите од Гвинејскиот Залив. Ова значи дека базата тече од Мали и африканската длабочина кон крајбрежните области на Атлантскиот океан. Ал Каеда веќе финансира локални вооружени организации во Брегот на Слоновата Коска и Бенин. Што се однесува до ИСИС, која успеа да воспостави калифат во срцето на Сахара и друг во Западна Африка, тој се прошири за да стигне до Централна Африка, која ги вклучува Демократска Република Конго и северниот дел на Мозамбик. И, ако ја земеме предвид експанзијата на ИСИС преку брегот на Индискиот океан што говори суахили, терористичката инвазија по нејзините сегашни патеки е аналогна на колонијалната инвазија и важноста за достигнување на африканските брегови во деветнаесеттиот век.

Накратко, Мали и регионот Сахел претставуваат почетна точка за освојување и проширување и на ИСИС и на Ал Каеда во Африка. Во Сахел работат две главни екстремистички мрежи. Првиот, Нусрат ал-Ислам, кој вети верност на ал-Каеда, е децентрализирана организација која ужива голема оперативна независност. Исто така, многу вешто е прилагодено на локалните контексти. Втората е Исламската држава во Голема Сахара (ИСИС), поцентрализирана терористичка мрежа сојузничка со ИСИЛ. Овие насилни терористички групи добија значење во регионот од 2012 година. Почнувајќи од северен Мали, нивното влијание оттогаш се шири кон Бенин. Брегот на Слоновата Коска и Сенегал. Во истиот контекст, ИСИС успеа да достигне нови области во Централна и Источна Африка.

Знаци на опасност кои доаѓаат од пустината

Се чини дека продирањето на Ал-Каеда, претставено од Поддршка на исламот и муслиманите, до крајбрежната Западна Африка ќе ја зголеми нејзината способност да ги насочува американските и европските интереси во овој регион, а можеби и во самата Европа, што е во согласност со нејзиниот идеолошки концепт за борбата против далечниот непријател како итен приоритет. Лидерите на Ал-Каеда и на Групата за поддршка на исламот и муслиманите и нивната медиумска машина ја објавија својата намера да се прошират во крајбрежните западноафрикански земји. Навистина, лидерите на АКИМ се состанаа во февруари 2020 година за да разговараат за проширување на операциите на Ал-Каеда надвор од Мали за да се воспостави поголема основа во Западна Африка. Про-каедските медиуми, исто така, започнаа да ја истакнуваат експанзијата на групата, објавувајќи мапа во декември 2020 година, што укажува на присуство на групата во Брегот на Слоновата Коска во споредба со претходната мапа, која се фокусираше на присуството на групата само во Мали, Буркина Фасо и Нигер.

Групата за поддршка на исламот и муслиманите е насочена кон земјите од крајбрежната периферија да ги попречат да учествуваат во напорите за борба против тероризмот и да ги зголемат политичките трошоци за тоа. Лидерот на ЈНИМ, Ијад Гали, го постави Сенегал како цел во април 2017 година, поради учеството на овој во мировната мисија на ООН во Мали. Исто така, ЈНИМ ги насочи и земјите кои придонесуваат за ООН, вклучувајќи ги Буркина Фасо и Брегот на Слоновата Коска, за да се намали локалната поддршка за мировната мисија на ООН. На пример, милитантите на ГНА ги нападнаа безбедносните сили во Буркина Фасо во јуни 2019 година и се заканија со натамошни напади доколку тие продолжат да ги поддржуваат напорите на Обединетите нации и на Франција за борба против тероризмот во Мали. Групата веројатно ќе продолжи да изведува слични напади насочени кон безбедносните сили во источен Сенегал.

Проширувањето на Ал-Каеда во Западна Африка има за цел и да ја унапреди својата цел да го елиминира присуството на Западот во тој регион. Нападите на ЈНИМ и терористичките групи што претходеа на неа ги поткопаа туризмот и меѓународниот бизнис во многу западноафрикански земји. Можно е ЈНИМ да може да изврши висок профил напади врз цели што ги посетуваат западњаците на бреговите на Западна Африка. Пристапот до атлантскиот брег на Западна Африка, исто така, обезбедува можности на Ал Каеда директно да ги загрози интересите на САД и Европа. Исто така, не е незамисливо дека Ал Каеда ќе го искористи своето зголемено присуство во Сенегал за да ги нападне западните цели во крајбрежните области, вклучувајќи ги и пристаништата во Атлантикот. Групата исто така може да користи надворешен пристап за да ги олесни нападите во Европа. ЈНИМ претходно не изврши напади надвор од Африка, но проширувањето на групата во крајбрежните области може да и овозможи пристап до линиите за транспорт и комуникација што ќе и помогнат на учеството на групата во меѓународен тероризам.

Покрај тоа, Ал-Каеда ќе донесе економски и стратешки придобивки од стекнувањето основа во Сенегал. ЈНИМ е активен во близина на рудниците за злато во Сенегал и може да побара пристап до овој важен економски ресурс. Исто така, работата во пограничната област меѓу Мали и Сенегал му овозможува на движењето да ги искористи безбедносните празнини и да воспостави област за поддршка каде што ќе може да се движи преку границата за да избегне притисок врз него. Познато е дека Сенегал не е дел од здружените сили на петте земји од Сахел, чии членови работат на координирање на напорите за борба против тероризмот преку границите, вклучително и можноста за прогон на милитантите преку националните граници. Од 29 март 2021 година, Брегот на Слоновата Коска е сведок на најмалку 9 џихадистички удари на нејзината територија. Оваа бројка претставува значително зголемување на нападите, бидејќи 2020 година беше сведок на само еден напад во јуни истата година и наводен напад на џихадисти кон крајот на декември истата година. Овој тренд несомнено потврдува опасен и алармантен развој, бидејќи насилството од џихадистите во регионот на Сахел, особено во Мали и Буркина Фасо, продолжува да се шири на југ и да им се заканува на крајбрежните држави на Западна Африка.

Остануваат и прошируваат

Се чини дека ИСИС се обидува, по болните удари што ги претрпе и во Сирија и во Ирак, да докаже дека останува и се шири низ портата за Африка. И ако земеме предвид дека силите што ја поразија Боко Харам предводена од Шекау не се бореа под националното знаме на Нигерија, туку се бореа под црните знамиња на ИСИС, знаеме степенот на способноста на оваа терористичка организација да се шири и шири . Смртта на Шекау дојде како кулминација на кампањата на ИСИС во провинцијата Западна Африка за елиминирање на групата што ја смета за ривал и потенцијална закана. Движејќи се од базите на исток, околу езерото Чад, силите на Абу Мусаб ал-Барнави ги надминаа густите дрвја на огромната шума Самбиса и го опколија Шекау до неговата смрт. Ова беше неверојатно, бидејќи нигериските сили со сиот свој број и опрема не беа во можност да сторат во текот на 12-те години борби, и покрај испраќањето на мултинационални работни единици формирани од западните влади и огромните количини на помош наменети за искоренување на Боко Харам. Боко Харам се приклучи на победничкиот тим на ИСИС. Стратешки, со заземањето на територијата на Боко Харам на северо-исток, најверојатно, ќе се воспостави област која се протега илјадници милји преку нигериската територија сè до местата на палење како Мали до либиската граница каде контролираат групите поврзани со ИСИС.

Од друга страна, АДФ предводена од Сека Муса Балуку стана огранок на ИСИС во Демократска Република Конго. Групата е позната во овој регион по своето брутално насилство врз граѓани на Конго и регионалните воени сили, со нејзините напади убиени над 849 цивили само во 2020 година, според податоците на ООН. Во 2019 година, групата стана „Провинција Централна Африка“ на ИСИС и е главно активна во провинциите Северен Киву и Итури долж границите на Демократска Република Конго со Руанда и Уганда. Друга посебна милиција во Мозамбик, позната како Ансар ал-Суна или ал-Шабааб, го претставува второто крило на калифатот на ИСИС во Централна Африка. Од октомври 2017 година, ИСИС-Мозамбик, предводена од Абу Јасер Хасан, успеа да убие повеќе од 1.300 цивили. Несомнено е дека различниот контекст и природата на овие две фракции одразуваат промена на тактиката на ИСИС во однос на критериумите за членство и припадноста. Ова може да ја одразува централната желба на ИСИС да ја докаже својата способност да преживее и да се прошири.

Конечно, како можат да се соочат овие сериозни безбедносни предизвици? Постојат некои прашања што можат да придонесат да ги содржат последиците од овие случувања:

Прво, потпирањето на подобро собирање докази од примарни извори во врска со општествените конфликти што ги користат терористите и природата на сојузите и поврзаноста на насилните џихадистички групи може да го подобри донесувањето одлуки и да донесе поефикасни стратегии за борба против тероризмот. На пример, полемиките околу природата на верноста на терористичките групи во Конго и северниот дел на Мозамбик попречуваат повеќе пристапи кон конфронтација. Можеби причината што стои зад ова е стравот од политичките реперкусии од официјалното признавање на експанзијата и на ИСИС и на Ал-Каеда во африканските региони.

Второ, признавање дека причините за екстремизмот и социјалните поплаки честопати се поврзани со политиката и развојните проблеми, што значи дека мора да се усвојат алтернативни пристапи за нивно решавање. Веројатно е дека некои национални влади политизираат некои од конфликтите, но корисно е да ги убедите да интервенираат на начин што ги унапредува општите национални интереси и го зачувува самото постоење на државата.

Трето, стимулирање на отворени општествени дискусии за најдобрите начини за соочување со терористичките предизвици со потпирање на иницијативи што се компатибилни со внатрешните контексти и далеку од увезените решенија. На пример, секоја одлука за вооружување на групи за цивилна заштита за спротивставување на заканата од терористички напади не треба да се одвива во затворен круг ограничен на безбедносните службеници. Наместо тоа, ваквите дискусии треба да се одржуваат јавно за да им се овозможи на поразновидните национални групи да изразат алтернативни гледишта.

Анализата е оригинално објавена на порталот herald.mk.

Related Post

Влијанието на медиумите врз изборите во САД и во ЕвропаВлијанието на медиумите врз изборите во САД и во Европа

Тамара Митковска

Општеството можеме да процениме дали е демократско или не во зависност од медиумите кои се присутни во него. Правото на слободно изразување во јавноста е нешто кое е неопходно за правилно функционирање на едно современо, демократско општество. Токму ова право најмногу се изразува преку медиумите и затоа кога се интересираме за тоа дали едно уредување е демократско или не, треба да го погледнеме начинот на работа на медиумите. Во некои држави медиумите имаат целосна слобода во говорот и во статиите кои ги пишуваат, додека во некои други држави, она кое го објавуваат медиумите е диктирано од страна на некоја партија, а можеби и самиот медиум е создаден за потребите на партијата и на крај ја имаме третата категорија на медиуми, оние кои се приморани да пишуваат во полза на власта за да избегнат казни или прогонство. Третата категорија не е присутна во демократските општества како што се САД и државите во Европа, па заради тоа повеќе ќе се сконцентрирам на првите две. Медиумите имаат за цел да ги информираат граѓаните за тоа што се случува на политичката сцена и да ги информираат актерите за желбите и ставовите на граѓаните. Тука јасно може да ја увидиме важната улога на медиумите за време на изборите и изборните кампањи.

(more…)

Пораст на криминалното однесување кај децатаПораст на криминалното однесување кај децата

Тамара Митковска, Центар за безбедносни истражувања

Кога пред себе имате сторител на кривично дело со старост од 14 до 18 години, пред себе воедно имате и примарна жртва. Жртва која системот, родителите им нанеле нешто лошо, а вие не сте реагирале на време.

Согласно категориите деца што подлежат на кривична одговорност, дете во судир со законот од 14 до 16 години е секое дете кое во времето на извршување на дејствието со закон предвидено како кривично дело за кое е утврдена казна затвор над три години наполнило 14, а не наполнило 16 години. Дете во судир со закон над 16 години е секое дете кое во времето на извршување на дејствието со закон предвидено како кривично дело за кое е утврдена казна затвор над три години наполнило 16 години, а не наполнило 18 години.

Во оваа група спаѓаат всушност двете старосни категории деца кои со поранешната терминологија беа означувани како „помлади малолетници“ и како „постари малолетници“. Суштината на кривичната одговорност останува иста, а само е прифатена нова терминологија, со една важна разлика во однос на кривична одговорност само за потешки кривични дела казниви со затвор над три години, бидејќи за полесните се применува начелото на целесообразност и истите се третираат како деца во ризик.

(more…)

Изборни стратегии и изборен менаџментИзборни стратегии и изборен менаџмент

Мартин Стојановски

Изборите се процес преку кој народот (односно гласачите) им го доверуваат извршувањето на политичка власт на политичарите и ги овластуваат политичарите да управуваат со државата во нивно име. Токму затоа, слободно може да се каже дека изборите се извор и темел на легитимитетот на целокупниот систем на државна власт. Заради тоа, политичките партии или независните кандидати кои се учесници во еден процес, мораат одлично да го познаваат овој процес, да имаат развиено уникатни методологии и стратегии, и да имаат детално разработени планови и сценарија како да ја остварат својата зацртана цел, а тоа е да убедат колку што може повеќе гласачи дека програмата која ја нудат е вистинската и дека е во нивен интерес да им го дадат својот глас токму на нив. Или накратко кажано, да имаат соодветна изборна стратегија и да имаат добар изборен менаџмент во својата изборна кампања.

(more…)